Hírek
Legfrissebb hírek
2014. május 20.
Facebook elérhetőség!
2012. február 20.
Köszönjük!
2011. május 22.
Vasúton,vasaddal,vízhez...
2011. február 5.
2011
Kresz változások 2010
2010. január 8.

 Sőt úgy látom a szöveg nagysága miatt ki sem ment az egész,nézd meg a linket oldalt :(

 

A kerékpáros forgalommal kapcsolatos jelzőtáblák fogalmának pontosítása

(A rendelet 13. § változásai)

 

A módosítás előtt:

e) „Kerékpárút” (26. ábra), a tábla azt jelzi, hogy a kétkerekű kerékpárok csak a kerékpárúton közlekedhetnek; a segédmotoros rokkantkocsi, gépi meghajtási kerekes szék, illetőleg a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. A kétkerekű segédmotoros kerékpár, segédmotoros rokkantkocsi a kerékpárúton legfeljebb 20 km/óra sebességgel közlekedhet. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos;

26. ábra

 

A módosítást követően:

„e) „Kerékpárút” (26. ábra): a tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja.  A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos;”

 

 

A módosítás előtt:

i) „Gyalog- és kerékpárút” (26/d. és 26/e. ábra);

26/d. ábra

26/e. ábra

 

A módosítást követően:

„i) „Gyalog- és kerékpárút” (26/d. ábra): a gyalogos, a kerekesszék és a kétkerekű kerékpár közlekedésére kijelölt út. Ha a gyalogos és a kerékpáros forgalmat burkolati jel választja el (26/e. ábra) a gyalogos és a kerékpáros csak az útnak a részére kijelölt részén közlekedhet;”

 

A módosítás részletezi a kerékpárút, valamint a gyalog- és kerékpárút használatának szabályait. A burkolati jellel kettéválasztott gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok és kerékpárosok csak az út számukra kijelölt részén közlekedhetnek. A kerékpárosok közlekedésére kijelölt útfelületek kötelező használatát részlegesen feloldja. Az esetleges eltérés lehetőségének megadását közútkezelői döntési hatáskörbe utalja az 54. § kiegészítésével.

 

 

 

 

 

Közvetlen előzmény nélküli új elem:

 

Az R. 17. §-ának (1) bekezdése a következő g/6. és g/7. ponttal egészül ki:

 

[A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:]

 

„g/6. „Nyitott kerékpársáv” (117/g. ábra); a tábla a kerékpárosok egyirányú közlekedésére kijelölt kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését jelzi.

 

g/7.Nyitott kerékpársáv vége” (117/h. ábra):

 

 

                                            117/g. ábra                  117/h. ábra

 

A módosítás meghatározza a „Nyitott kerékpársáv” fogalmát és a hozzá kapcsolódó jelzőtáblákat.

9. §

 

Új útburkolati jelek bevezetése

(A rendelet 18. § változásai)

 

A módosítás előtt:

h/1. „Előretolt kerékpáros felállóhely balra bekanyarodó kerékpárosok számára” (153/a. ábra); a forgalomirányító fényjelző készülékkel szabályozott útkereszteződésben az oda kerékpársávon érkező és balra bekanyarodó kerékpárosoknak, a megállás helyét jelölő vonalak közötti, kerékpárt mutató sárga színű útburkolati jellel (158/i. ábra) megjelölt úttestre csak a tilos fényjelzés ideje alatt szabad a többi jármű elé - a besorolás általános szabályai szerint - besorolva a továbbhaladáshoz felkészülni.

153/a. ábra

 

 

 

A módosítást követően:

„h/1. „Előretolt kerékpáros felálló hely a balra bekanyarodó kerékpárosok számára” (153/a. ábra); a forgalomirányító fényjelző készülékkel szabályozott útkereszteződésben  az út jobb szélén kijelölt kerékpáros nyomon ( 158/k. ábra) vagy a kerékpársávon  oda érkező és balra bekanyarodó kétkerekű kerékpárok a megállás helyét jelölő vonalak közötti, kerékpárt mutató sárga színű útburkolati jellel (158/i. ábra) megjelölt úttestre csak a járművek forgalmát irányító fényjelző készülék piros fényjelzésének időtartamában szabad – a 36. § (12) bekezdésében foglaltak és a besorolás általános szabályai szerint – a többi jármű elé besorolva a továbbhaladáshoz felkészülni.”

 

A módosítás az előretolt kerékpáros felálló helyre vonatkozó jelenleg hatályos rendelkezést pontosítja. A felálló helyre a kerékpárosok nem csupán kerékpársávon, hanem az út jobb szélén kijelölt kerékpáros nyomon is megérkezhetnek.

 

 

Közvetlen előzmény nélküli új elem:

 

Az R. 18. §-a a következő (8)-(10) bekezdéssel egészül ki:

 

 „(8) Az úttest vagy egy részének lezárása miatt szükséges ideiglenes forgalomszabályozásnál alkalmazott – az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott – sárga színű útburkolati jel kiegészíthető vagy helyettesíthető: 

 

a) függőleges jelzőfelülettel és fényvisszaverő prizmával ellátott vagy

b) fényt kibocsátó 

burkolati jelzőtestekkel.

 

A forgalmi rend átmeneti változásai fokozott baleseti kockázatot jelentenek. Ezért hasznos, ha a járművezetőket a sárga színnel felfestett útburkolati jeleknél jobban észlelhető prizmás vagy világító lengőfülek is figyelmeztetik pl. a sávváltásra.

 

 

Közvetlen előzmény nélküli új elem:

 

„(9) Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom (158/k. ábra) jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével.”

 

158/k. ábra

 

„(10) A nyitott kerékpársávot – amely a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv – az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt mutató burkolati jel is jelzi. A nyitott kerékpársávot –  az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladás ezt szükségessé teszi – más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról kell végrehajtani. A kerékpáros balra bekanyarodásra történő felkészülés céljából, vagy ha a nyitott kerékpársáv megszűnik, a nyitott kerékpársávot elhagyhatja.”

 

A módosítás rögzíti a kerékpáros nyomvonal jelölésére alkalmas burkolati jel formáját és a nyitott kerékpársáv használatának szabályait. A kerékpáros nyom a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelület. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével.

 

 

 

 

 

 

11. §

 

A gyalogosok közlekedésének új szabálya

(A rendelet 21. § változásai)

 

Közvetlen előzmény nélküli új elem:

 

Az R. 21. §-a a következő (13) bekezdéssel egészül ki:

 

„(13) A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.”

 

A kerékpáros forgalom segítése érdekében a rendelkezés a közös gyalog- és kerékpárutak esetében figyelmezteti a gyalogosokat a körültekintő és elővigyázatos közlekedésre.

 

 

 

 

12. §

 

Haladás az úton

(A rendelet 25. § változásai)

 

A módosítás előtt:

(2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, kerékpárral, állati erővel vont járművel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók.

 

A módosítást követően:

„(2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, állati erővel vont járművel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók.”

 

A módosítás feloldja a kerékpárosok szoros jobbra tartási kötelezettségét. Ezzel egyidejűleg az általános jobbra tartási kötelezettséget az 54. § kiegészítésével megerősíti.

 

 

A módosítás előtt:

<SPAN style="FONT-FAMILY: 'Arial','sans-serif'; COLOR: blac

Kapcsolódó fórum
Kapcsolódó linkek